אחד מכל עשרה אנשים עלול לסבול מאבנים בכליות, בעיה רפואית ששכיחותה גבוהה יותר בקרב גברים מאשר נשים, ולעתים נדירות מופיעה גם בילדים.
אבנים בכליות נוצרות מחומרים המומסים בשתן, שמתגבשים לאבנים, העלולות לגרום לכאבים כאשר הן חוסמות את ניקוז השתן מהכליה.
אבנים בכליות נוצרות כתוצאה משתן מרוכז יתר על המידה, הנגרם בשל נפח שתן נמוך או בעקבות הפרשת-יתר של חומר מסוים בשתן. כתוצאה מכך, נוצר ריכוז גבוה של חומרים מסוימים בשתן, שאינם מתמוססים ומתגבשים עם הזמן לכדי אבנים, בתהליך שיכול להימשך חודשים רבים או שנים עד להופעת התסמינים.
תפוקת שתן נמוכה יכולה להיגרם כתוצאה מאובדן נוזלים או שתייה לא מספקת, למשל בשל הזעה מוגברת או עקב שלשול כרוני. סיבה נוספת לכך היא שתן עמוס בחומר מסוים, בעקבות תזונה לקויה, ייצור יתר על ידי הגוף ושינויים בתפקוד המעיים או הכליות.
הסיכויים ליצירת אבן נוספת לאחר אבן ראשונה בכליות עומדים על כ-50% תוך 10 שנים, ו-75% תוך 20 שנים.
מרבית אבני הכליה מכילות סידן, ורובן מורכבות משילוב של סידן ואוקסלט, או סידן ופוספט. כמו כן, אבני סטרוביט נוצרות אצל אנשים הסובלים מזיהומים חוזרים בשתן. כ-10% מהאבנים מורכבות מחומצת שתן, תוצר לוואי של פירוק חלבונים, המופרש בריכוז גבוה יותר אצל אנשים הסובלים משיגדון (גאוט), תסמונת מטבולית או השמנת-יתר.
צילום רנטגן יזהה את רוב האבנים, אך ישנן אבנים כמו אבני חומצה אורית, המצריכות בדיקת CT, מאחר שלא ניתן לראותן בצילום רנטגן.
אורטרוסקופיה היא הליך שבאמצעותו ניתן לבדוק את מערכת השתן העליונה (השופכנים וחללי הכליה), ולהסיר אבנים מהכליות או מהשופכן. נוסף על כך, ניתן באמצעות אורטרוסקופיה גם לברר ולטפל בדימומים בשתן ובחסימה של השופכן.
אורטרוסקופיה לרוב מבוצעת בהרדמה כללית או אזורית, באמצעות אורטרוסקופ (טלסקופ עם מצלמה זעירה), העובר דרך השופכה (צינור השתן) לשלפוחית השתן, וממנה במעלה השופכן.
טיפול באבנים בכליות (טיפול pcnl) נעשה באמצעות אורטרוסקופיה, במהלכה מוסרת אבן בשלמותה, על ידי לכידה בתוך מעין סל, או על ידי ריסוק האבן בעזרת סיב לייזר, המפורר את האבן לחתיכות זעירות. בתום ההליך, יותקן באופן זמני תומכן (סטנט), המסייע במניעת סתימה בשופכן לאחר ההליך. את התומכן מוציאים מספר ימים או שבועות לאחר הפעולה.
הסיבוכים האפשריים לאחר הליך ריסוק אבנים בכליות בלייזר כוללים: זיהום בדרכי השתן (המצריך טיפול אנטיביוטי), והיווצרות צלקת חריגה, הדורשת ניתוח נוסף לתיקון ההיצרות.
התסמינים שעשויים להופיע לאחר הפעולה כוללים:
מטופלים לאחר ההליך מתבקשים להגיע לפגישת ביקורת, לצורך סקירת הממצאים האורטרוסקופיים, ותכנון בדיקות נוספות ו/או טיפול המשך לפי הצורך. מומלץ לבצע בדיקות דימות, כגון אולטרסאונד, CT או רנטגן, כדי לוודא שלא נותרו שאריות אבנים. אם הותקן תומכן בתום ההליך, תקבע פגישה לצורך הסרתו.